Vooraf Ybo Buruma

De Klima-zaak en de rol van de rechter

Lees verder
NJB tijdschrift
Deze week in het NJB
Deze week in het NJB
  • Addendum bij de ‘Kleine Gids voor het wetsvoorstel Wet versterking waarborgfunctie Awb’
  • Rechtszekerheid en legaliteit in het ecocidewetsvoorstel
  • De rechter en de stand van de wetenschap en praktijk
Laatste nieuws

18 april 2024

In het jaarverslag pleit de Raad van State niet alleen voor het onderhouden en versterken van de rechtsstaat, maar ook vernieuwing.

18 april 2024

De Eerste Kamer nam daarnaast een motie aan om de lastenverhoging terug te draaien waarmee het verhogen van het minimumloon gefinancierd had moeten worden.

17 april 2024

Het is de eerste keer dat een Nederlandse rechter besluit dat spelers hun verloren geld van een illegaal gokbedrijf moeten terugkrijgen.

17 april 2024

De rechtbank Den Haag oordeelt dat de inburgeringsplicht in het buitenland voor een Ghanese vrouw in strijd is met het discriminatieverbod in verschillende internationale verdragen.

16 april 2024

Het Ministerie van Financiën ontving ongeveer 5.100 aanvragen voor schadevergoeding. 99% van de aanvragen is gehonoreerd.

16 april 2024

De Wet hersteloperatie toeslagen en de werkwijze van de Belastingdienst leidt in de praktijk tot veel afzonderlijke beslissingen. Tegen al die besluiten kan bezwaar en (hoger) beroep worden ingediend.

Nieuwste blogs

18 april 2024 André den Exter

Zolang er geen wettelijke kostenlimiet voor dergelijke behandelmethoden geldt, en het binnen de beroepsgroep aanvaardbare zorg betreft, zal de rechter lagere graden van bewijs accepteren mits voldoende onderbouwd. Dat lijkt goed nieuws voor deze categorie patiënten, maar de zoektocht naar relevante publicaties en gedeelde praktijkervaringen vergt het nodige.

De Klima-zaak en de rol van de rechter
De Klima-zaak en de rol van de rechter

18 april 2024 Ybo Buruma

In dit prachtarrest is onderkend dat het één ding is om de margin of appreciation van staten met betrekking tot de noodzaak van het bestrijden van de klimaatverandering te beperken en iets anders om voor te schrijven hoe ze dat moeten doen.

Procederende belangen­organisaties in de polder
Procederende belangen­organisaties in de polder

15 april 2024 Redactie

In haar proefschrift onderzoekt Rowie Stolk de toegang van belangenorganisaties tot de rechter in procedures tegen de overheid.

Aankomende evenementen
Constitutionele toetsing
CONSTITUTIONELE TOETSING

Ontwikkelingen en opinies

Lees meer
klimaatrecht
KLIMAATRECHT

Van Urgenda-arrest tot stikstofcrisis

Lees meer

Nieuw in Wetgeving