Vooraf Ybo Buruma

De Klima-zaak en de rol van de rechter

Lees verder
NJB tijdschrift
Deze week in het NJB
Deze week in het NJB
  • Kroniek van het vermogensrecht
  • Kroniek van het algemeen bestuursrecht
  • Kroniek van het straf(proces)recht
  • Kroniek van het ondernemingsrecht
  • En verder de kronieken van het gezondheidsrecht, intellectuele eigendom, mededingingsrecht, Europees materieel recht, internationaal privaatrecht en internationaal publiekrecht
Laatste nieuws

24 april 2024

Bij 16- en 17-jarigen gesanctioneerd volgens het volwassenenstrafrecht is volgens de rechtbank vaker sprake van weloverwogen handelen bij misdrijven en minder pedagogische mogelijkheden.

24 april 2024

De Centrale Raad van Beroep past nieuwe opvattingen over overheidsoptreden toe op de herziening en terugvordering van ten onrechte betaalde uitkeringen.

23 april 2024

Naast een crash course EU-Grondrechtenhandvest komt in de vier preadviezen bestuursrecht, civiel recht, arbeidsrecht en strafrecht de waarde, werking en potentie van het Handvest voor het recht aan de orde.

22 april 2024

Er zijn zorgen over de leefomstandigheden van kinderen in de gehele asielketen, in het bijzonder voor hun veiligheidssituatie in opvanglocaties.

22 april 2024

Volgens het kabinet is er nu weinig ruimte om een belangenafweging te maken tussen het demonstratierecht en andere grondrechten.

22 april 2024

Er zijn geen minimumvereisten over de uitvoering van het transparantieregister. EU-instellingen zijn grotendeels vrij in hoe zij het toepassen.

Nieuwste blogs
De democratische legitimiteit van de Europese Unie
De democratische legitimiteit van de Europese Unie

24 april 2024 Jaap Hoeksma

De EU is prima in staat om democratische legitimiteit te verwerven, maar kan die ook weer in een oogwenk verspelen!

De rechter en de stand van de wetenschap en praktijk
De rechter en de stand van de wetenschap en praktijk

18 april 2024 André den Exter

Zolang er geen wettelijke kostenlimiet voor dergelijke behandelmethoden geldt, en het binnen de beroepsgroep aanvaardbare zorg betreft, zal de rechter lagere graden van bewijs accepteren mits voldoende onderbouwd. Dat lijkt goed nieuws voor deze categorie patiënten, maar de zoektocht naar relevante publicaties en gedeelde praktijkervaringen vergt het nodige.

De Klima-zaak en de rol van de rechter
De Klima-zaak en de rol van de rechter

18 april 2024 Ybo Buruma

In dit prachtarrest is onderkend dat het één ding is om de margin of appreciation van staten met betrekking tot de noodzaak van het bestrijden van de klimaatverandering te beperken en iets anders om voor te schrijven hoe ze dat moeten doen.

Aankomende evenementen
Constitutionele toetsing
CONSTITUTIONELE TOETSING

Ontwikkelingen en opinies

Lees meer
klimaatrecht
KLIMAATRECHT

Van Urgenda-arrest tot stikstofcrisis

Lees meer

Nieuw in Wetgeving